Resursi za prilagodbu

Resursi za prilagodbu

Sporazum gradonačelnika - ured za Europu, često u suradnji s europskim i nacionalnim tijelima uprave i ostalim dionicima, nudi internetsku ili neku drugu vrstu podrške i svojim potpisnicima omoguće međusobnu razmjenu iskustva i znanja. Bilo da ste tek na početku ili već provodite ili pratite svoj plan prilagođavanja, zajednica Sporazuma ovdje je za vas.

Komisija je objavila Instrument za političku podršku kako bi lokalnim i regionalnim tijelima pomogla u razvoju i provedbi strategija prilagodbe u skladu sa Sporazum gradonačelnika – Europa. Nadolazeće aktivnosti odvijat će se 2022. i 2023. godine i obuhvaćati javni seminar, nacionalne radionice, prilagođenu tehničku pomoć te dodatnu razmjenu uzajamnog učenja. Za više informacija pogledajte kratke upute o instrumentu.

Alat za podršku urbanom prilagođavanju, koji su zajednički razvili Sporazum gradonačelnika i Europska agencija za okoliš, glavni je resurs prilagođavanja za zajednicu Sporazuma. Alat vas vodi kroz sve korake koji su vam potrebni u izradi i provedbi strategije prilagođavanja i upućuje vas na korisne materijale s uputama i alate. Alat su ispitali i odobrili gradovi potpisnici Sporazuma.

  uast logo 0 uast2

 CoM Adaptation webinars

 

Korisne poveznice

Daljnje upute možete pronaći u Sporazumovom Vodiču za Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP), a predložak za izvještavanje i smjernice potpisnicima Sporazuma pomažu u strukturiranju mjera prilagodbe.

Preglednik karte urbane prilagodbe namijenjen je prikazivanju postojećih i budućih klimatskih nepogoda koje prijete europskim gradovima, osjetljivosti gradova na te nepogode i njihove sposobnosti za prilagodbu. Preglednik karte iz različitih izvora prikuplja informacije o zapaženom i predviđenom prostornom širenju i intenzitetu visokih temperatura, poplavama, nestašici vode i šumskim požarima.

Otvorena platforma osmišljena za različite potrebe i interese - od znanosti, politike i prakse, javnog i privatnog sektora te volontera, velikih i malih organizacija te pojedinaca koji svi čine bazu znanja u kojoj su okupljena najnovija razmišljanja o prirodnom bogatstvu, uslugama eko-sustava i rješenjima temeljenima na prirodi.

U prostoru ograničenom za zajednicu Sporazuma s kolegama na forumima za rasprave možete razmjenjivati iskustva, a dodatne materijale možete pronaći u Knjižnici resursa Sporazuma. MyCovenant ima i poseban modul za e-učenje o prilagodbi, a podršku možete zatražiti i od svojih kolega putem alata za uzajamno učenje.